Skip to main content

Annemarie,
dokter én ervaringsdeskundige

Annemarie Derweduwe - Art of Together

Mijn professionele verhaal

Ik ben altijd enorm geboeid geweest door de mens in zijn geheel. Juist daarom koos ik tijdens mijn studie Geneeskunde voor de specialisatie arbeidsgeneeskunde. Maar ik ga graag wat verder. Mentale en fysieke klachten hebben vaak een onderliggende oorzaak. Ik merkte in mijn job als arbeidsarts dat ik te weinig tijd kreeg om dieper in te gaan op het verhaal van mijn patiënten. De stap naar counselor is verrijkend: eindelijk kan ik vertragen, luisteren en helpen.

Mijn persoonlijke verhaal

Waarom ik me zo goed kan inleven in het verhaal van mensen met mentale en/of fysieke klachten? Omdat ik er zelf over kan meespreken. Ook ik heb mijn naar mijn lichaam geleerd te luisteren; het leren aanvaarden en de signalen van mijn grenzen mogen leren lezen.

Een combinatie van traumatische ervaringen hield me jarenlang stevig in zijn greep. Hierdoor kreeg ik naast de mentale verwerking ook de fysieke rekening gepresenteerd. Door de langdurige onderdrukking van mijn gevoelens en klachten besloot mijn lichaam er de brui aan te geven. Een harde, maar duidelijke les. En een praktijkvoorbeeld uit eerste hand van hetgeen ik al jaren bestudeerde: gevoelens, lichaam en verstand zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

“Je lichaam vertelt zo veel, maar we luisteren zo weinig“
dr. Annemarie der Weduwe

Eigen verantwoordelijkheid

Ik snap maar al te goed hoe moeilijk het is voor mensen met chronische ziekten, burn-out en andere – dikwijls vage – klachten om écht naar je lichaam te luisteren. Het vertelt nochtans zo veel. Maar we luisteren zo weinig en negeren alle signalen. We leven nu eenmaal in een prestatiemaatschappij. 

Toch is de eerste stap naar genezing het leren luisteren naar en aanvaarden van je lichaam.

Ons lichaam heeft zoveel wijsheid in zich. Het geeft je je grenzen aan die goed zijn voor je. Bij fysieke klachten geeft het de huidige toestand van je lichaam aan. Dat wil niet zeggen dat je berust in je situatie. Integendeel: je bent ermee in het reine dat er iets scheelt en je gunt jezelf alle tijd die je nodig hebt om ermee aan de slag te gaan.

Ik geloof heilig in de kracht van eigen verantwoordelijkheid. Jij bent de enige die je leven terug in handen kan nemen. Je bent hiervoor niet afhankelijk van anderen. Maar je mag hulp vragen. Dát is je verantwoordelijkheid nemen.

Geloof me, het is zalig om de kracht van ‘jezelf zijn’ te voelen.
Ik help je graag om ook die kracht te (her)vinden.

Opleidingen

  • Geneeskunde (UIA): 1991-1998
  • Specialisatie arbeidsgeneeskunde (interuniversitair): 1998-2002
  • Bemiddeling basis (BeMediation): 2018
  • Specialisatie burger- en handelzaken (BeMediation): 2018
  • Sociale zaken (Mediv): 2019
  • Geweldige (Verbindende) communicatie (Mediv): 2020
  • Deep-democratie: 2020
  • Ability Case Manager: 2022
  • Counseling: 2022

Ik werk via het bio-psycho-sociaalmodel
(3 invalshoeken: het medische, het psychologische en de sociale context).